Getinte zonnebrandcrème: wat zijn de voor- en nadelen?

Een getinte zonnebrandcrème kan helpen tegen een witte waas op de huid. Wat zijn de voor- en nadelen?

Het voorjaar is begonnen. Voor mij is dat het moment om naar een zonnebrandproduct te grijpen met een hoge SPF, speciaal voor de gevoelige huid. Het liefst een product dat geen witte waas op de huid achterlaat. Hoe kan een getinte zonnebrandcrème daarbij helpen?

HANDIGE PRODUCTEIGENSCHAPPEN

Een witte waas voorkomen

Het merk Alphanova Sun maakt gebruik van natuurlijke zonnefilters (titaniumdioxide). Hierdoor ben je meteen beschermd, maar het nadeel kan zijn dat er een witte waas zichtbaar wordt op de huid. Persoonlijk heb ik hier weinig last van – mijn huid wordt nooit echt bruin, dus het contrast met een zonnebrandmiddel is niet zo groot – maar het kan voor veel mensen storend zijn. Vandaar dat ik mij afvraag: biedt een getinte zonnebrandcrème hiervoor een oplossing? Ik zoek het graag uit.

In deze blog vergelijk ik twee producten van Alphanova Sun die ontwikkeld zijn voor de gevoelige huid: Bio Getinte zonnebrandcrème (SPF 50+) / hypoallergeen (50g) en Bio Spray SPF 30 Travel / Gevoelige huid (90g). Alle belangrijke kenmerken van beide producten heb ik verwerkt in deze tabel: Overzicht eigenschappen Alphanova Sun.

Bio Spray SPF 30 Travel / Gevoelige huid

Alphanova Sun Travel 90g SPF 30
Alphanova Sun Bio Spray SPF 30 Travel / Gevoelige huid (90g). © René de Boer

Deze spray van Alphanova Sun is ongeparfumeerd, niet schadelijk voor het milieu en veilig voor koraalriffen. Daarnaast is Bio Spray SPF 30 Travel / Gevoelige huid geschikt voor mensen met een gevoelige huid. De flacon heeft een compact formaat zodat deze makkelijk mee te nemen is als handbagage. Dit product is te gebruiken voor het gezicht en lichaam.

Bio Getinte zonnebrandcrème (SPF 50+) / hypoallergeen

Alphanova Sun Bio SPF 50+ hypoallergeen
Alphanova Sun Bio SPF 50+ Getinte zonnebrandcrème hypoallergeen (50g). © René de Boer

Deze ongeparfumeerde zonnebrandcrème is speciaal ontwikkeld voor volwassenen met een zeer gevoelige (gezichts)huid. De crème werkt, net als de andere producten van Alphanova Sun, op basis van titaniumdioxide. Daarnaast bevat het product een lichte tint, hierdoor kan een witte waas op de huid worden voorkomen. Factor Zon heeft ervoor gekozen om de variant 'Claire' aan te bieden: de lichtste kleur. Alphanova Sun heeft overigens ook een 'Medium tinted cream' ontwikkeld, deze tint lijkt donkerder dan 'Claire'.

Overeenkomsten

Bio Getinte zonnebrandcrème (SPF 50+) / hypoallergeen en Bio Spray SPF 30 Travel / Gevoelige huid zijn allebei ongeparfumeerd en verrijkt met aloë vera en jojoba-olie. Beide producten beschermen tegen UVA- en UVB-straling. Ook zijn ze waterproof. De verpakkingen hebben een kleiner formaat dan de andere producten van Alphanova Sun: handig om mee te nemen op reis. Bij langere vakanties is het aan te raden om meerdere producten mee te nemen.

Wat ik fijn vind aan deze producten, of eigenlijk aan Alphanova Sun in het algemeen, is dat deze natuurlijke ingrediënten bevatten. Veel reguliere zonnebrandmiddelen bevatten chemicaliën (bijvoorbeeld oxybenzon) die het milieu kunnen aantasten, daarom zijn deze ook onveilig voor koraalriffen. Dat probleem heeft Alphanova Sun niet. De producten van Alphanova Sun zijn allemaal vegan en bevatten geen parabenen, phenoxyethanol of nano-deeltjes.

Vergelijking structuur

Alphanova Sun Bio Spray SPF 30 Travel / Gevoelige huid (90g
Structuur Alphanova Sun Bio Spray SPF 30 Travel / Gevoelige huid (90g). © René de Boer

De inhoud van Bio Spray SPF 30 Travel / Gevoelige huid is wit. Ik ervaar het zelf niet als een dikke substantie en het is voor mij goed te verdelen over de huid. Ook blijft dit product prima zitten gedurende de dag (tip: regelmatig aanbrengen). Aan het einde van de dag is het middel makkelijk te verwijderen en voelt mijn huid schoon aan: dit vind ik een prettige eigenschap.

Wat ik vooral fijn vind aan dit product, is dat het niet plakkerig aanvoelt. Wel ervaar ik dat er op mijn huid een subtiele witte waas ontstaat, vooral tijdens en direct na het aanbrengen. Echt storend vind ik deze witte waas niet. Het gaat mij er vooral om dat het product beschermt tegen de invloed van de zon en dat doet het.

Alphanova Sun Bio SPF 50+ hypoallergeen
Structuur Alphanova Sun Bio SPF 50+ Getinte zonnebrandcrème hypoallergeen (50g). © René de Boer

IJdel ben ik ook, dus hoe mooi zou het zijn om een tikkeltje bruiner te lijken dan ik feitelijk ben? Bio SPF 50+ Getinte zonnebrandcrème hypoallergeen lijkt hiervoor de oplossing. De structuur van dit product lijkt en voelt anders: geen spray, maar een crème. Het is alsof ik foundation aanbreng, in plaats van een zonnebrandproduct. De crème komt op mij vrij stevig over; het blijft wat meer op mijn huid liggen.

Alphanova Sun Bio SPF 50+ hypoallergeen
Vergelijking: op de bovenste arm is Alphanova Sun Bio SPF 50+ hypoallergeen aangebracht. De onderste arm bevat geen zonnebrandproduct. © René de Boer

Dit product is zeer geschikt voor het gezicht, maar om goed te kunnen vergelijken, heb ik het getest op mijn arm. Vlak na het aanbrengen is het kleurverschil tussen Bio SPF 50+ Getinte zonnebrandcrème hypoallergeen (bovenste arm) en 'mijn arm zonder product' nogal groot. Dat heeft er vooral mee te maken dat mijn huid van zichzelf vrij licht is. Hoewel dat verschil na verloop van tijd iets minder heftig wordt, ben ik blij dat ik voor de lichtste tint heb gekozen. Anders was het verschil voor mij veel te groot geweest. Vergeleken met andere zonnebrandproducten, kost het mij aan het einde van de dag meer tijd en energie om Bio SPF 50+ Getinte zonnebrandcrème hypoallergeen van mijn huid te verwijderen.

Alphanova Sun Bio SPF 50+ hypoallergeen en Alphanova Sun Bio Spray SPF 30 Travel / Gevoelige huid
Vergelijking Alphanova Sun Bio SPF 50+ Getinte zonnebrandcrème hypoallergeen (50g) en Alphanova Sun Bio Spray SPF 30 Travel / Gevoelige huid (90g). © René de Boer

Op deze foto heb ik Bio SPF 50+ Getinte zonnebrandcrème hypoallergeen (bovenste arm) en Bio Spray SPF 30 Travel / Gevoelige huid (onderste arm) van Alphanova Sun gebruikt. Het kleurverschil, direct na het aanbrengen, vind ik persoonlijk vrij groot. Wel oogt Bio Spray SPF 30 Travel / Gevoelige huid na verloop van tijd minder wit.

Conclusie

Hieronder heb ik alle eigenschappen in een tabel gezet. Al met al vind ik Bio SPF 50+ Getinte zonnebrandcrème hypoallergeen een mooi product. Het kan een oplossing zijn voor mensen met een zeer gevoelige of allergische huid, het biedt een hoge SPF én – de grootste 'Hoera!' wat mij betreft – het laat geen witte waas achter op de huid. Het product biedt een hoge bescherming tegen de zon en de tint ervaar ik als een mooie toevoeging. Mijn huid lijkt te stralen. Wel vind ik Alphanova Sun Bio Spray SPF 30 Travel / Gevoelige huid prettiger aanvoelen, ondanks dat dit product enigszins een witte waas geeft op de huid.

Beide producten zijn betrouwbaar en op een verantwoorde manier geproduceerd. Wat uiteindelijk de doorslag geeft, blijft een persoonlijke keuze. Dit experiment met getinte zonnebrandcrème vind ik absoluut de moeite waard.

Overzicht eigenschappen Alphanova Sun

KenmerkenBio Spray SPF 30 Travel / Gevoelige huid (90g)Bio SPF 50+ Getinte zonnebrandcrème hypoallergeen (50g)
Bescherming tegen UVA- en UVB-straling☀️☀️
StructuurSprayCrème
SPF3050+
Water-resistent☀️☀️
Geschikt voor de gevoelige huid☀️☀️
Natuurlijke zonnefilters☀️☀️
Bevat geen witte waas☁️☀️
's Avonds makkelijk te verwijderen☀️☁️
Brengt geen schade toe aan het milieu en/of koraalriffen☀️☀️
Parabeenvrij☀️☀️
Ongeparfumeerd☀️☀️


Uitleg tabel
☀️: wel van toepassing
☁️: niet/minder van toepassing

Meer weten?

Bekijk de informatieve pagina over Alphanova Sun. Neem gerust contact op met Factor Zon als er vragen zijn. Ik reageer zo spoedig mogelijk (op werkdagen).

Foto credits:
📸 Ingrid de Vries

Zoeken in de website

Gevonden: