Tips huid beschermen

Een crème, spray of lotion gebruiken om zonnebrand tegen te gaan, is natuurlijk verstandig als je de zon ingaat. Wat kun je verder doen om de huid te beschermen? Een aantal tips.

BESCHERM DE HUID

Zorg ervoor dat je niet verbrandt

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn. Verbranden door de zon is vaak pijnlijk én een heftige ervaring voor de huid. De kans op vroegtijdige huidveroudering neemt toe: de huid kan dan bijvoorbeeld anders aanvoelen of sneller rimpelig worden. Een ander probleem is dat huidkanker extra vaak voorkomt; onder meer als gevolg van zonne(bank)baden (bron: RTLNieuws).

Het is daarom verstandig om - naast het gebruiken van een product tegen zonnebrand - voorzichtig te zijn als je de zon ingaat. De UV-index geeft een goede indruk van de zonkracht.

Houd de huid in de gaten: roodheid moet je zeker vermijden. Zorg ook voor bedekkende kleding. Verder is het aan te raden om op het heetst van de dag de schaduw op te zoeken, maar pas op: ook als je in de schaduw zit heb je te maken met UV-straling. In deze situatie blijft het belangrijk om zonnebrandlotion te gebruiken.

UVA, UVB en SPF: belangrijk om te weten

Zonlicht bevat UVA- en UVB-straling. UVA dringt diep door in de huid en wordt niet tegengehouden door wolken of glas. UVA zorgt ervoor dat je bruin wordt, wat de meeste mensen prima vinden. Minder fijn is dat een teveel aan UVA de huid kan beschadigen. Je kunt dan te maken krijgen met een vroegtijdige veroudering van de huid. Soms kan zelfs huidkanker het gevolg zijn. UVB dringt minder diep door en biedt het voordeel dat je vitamine D kunt aanmaken. Een teveel aan UVB veroorzaakt verbranding. Het is dus belangrijk om voor een zonnebrandlotion te kiezen die beschermt tegen UVA- en UVB-straling.

SPF betekent: Sun Protection Factor, de beschermingsfactor van zonnebrandlotions. SPF 30 geeft bijvoorbeeld aan dat je in theorie 30x langer beschermd blijft tegen zonnebrand dan wanneer je geen zonnebrandlotion zou gebruiken. In de praktijk kan dit anders uitpakken. Er zijn namelijk allerlei factoren - zoals huidtype, hoeveel zonnebrandlotion je gebruikt en welke activiteiten je buiten onderneemt - die ervoor kunnen zorgen dat je eerder verbrandt dan de SPF aangeeft.

Hoe vaak en hoeveel zonnebrandcrème gebruiken?

Het is belangrijk om zonnebrandlotion dik aan te brengen: het KWF adviseert bij kinderen zelfs minstens zeven eetlepels, iedere twee uur (bron: KWF). Dat is dus veel meer en vaker dan je denkt. Gebruik je een spray? Zorg er dan voor dat je deze egaal aanbrengt en dat je geen plekken vergeet. Bij de producten van Alphanova Sun kun je tijdens het gebruik vrij goed zien welke delen van de huid nog behandeld moeten worden. Als je de zon ingaat, dan is het aan te raden om een half uur van tevoren de zonnebrandlotion aan te brengen.

In de praktijk worden vooral deze plekken van de huid weleens vergeten bij het insmeren: oren, neus, ellebogen, knieholtes, voetzolen en dat ene plekje op de rug waar je moeilijk bij kunt. Op deze plaatsen kun je helaas vrij makkelijk verbranden. Ook als een lotion of spray water- en zweetbestendig is, blijft het belangrijk om het product opnieuw aan te brengen nadat je getranspireerd of gezwommen hebt.

Zelfs bij SPF 50 moet je regelmatig blijven herhalen

Het lijkt aantrekkelijk: een hoge SPF gebruiken en de rest van de dag geen product tegen zonnebrand gebruiken. Helaas gaat dat niet werken, omdat geen enkele crème een hele dag blijft zitten. Mensen transpireren nou eenmaal. Vandaar het advies om zonnebrandlotion iedere twee uur opnieuw aan te brengen. Een hoge SPF betekent niet dat je heel lang in de zon kunt verblijven zonder te verbranden. Het blijft altijd belangrijk om de zonnebrandlotion regelmatig te gebruiken: absoluut vaker dan 1x per dag!

Gebruik geen oud product tegen zonnebrand

Een tube gebruiken die vorig jaar al is opengemaakt, of een nóg ouder product? Liever niet. Een zonnebrandproduct dat 'over datum' is, kan een lagere beschermingsfactor bieden dan de SPF die op de verpakking staat. Het risico om te verbranden wordt daarmee groter. Factor Zon kiest er daarom bewust voor om alleen nieuwe producten aan te bieden en geen oudere voorraden.

Bescherm ook de zonnebrandlotion tegen de zon

Onder de juiste omstandigheden zijn de producten van NO-AD en Alphanova Sun ongeveer twaalf maanden na openen houdbaar. Bewaar het product op een koele plaats en leg het niet in de zon. Wanneer een zonnebrandlotion niet op een koele plek wordt bewaard, kan de houdbaarheid afnemen.

Kinderen en de zon

Kinderen hebben een kwetsbare huid, zeker als ze jong zijn. Baby's onder de zes maanden kun je beter helemaal uit de zon houden; het gebruik van zonnebrandlotion wordt bij deze leeftijd afgeraden. UV-kleding, zonnehoeden en parasols kunnen handige middelen zijn. Ook oudere kinderen moeten worden beschermd tegen UV-straling; aangezien de meeste kinderen veel in beweging zijn, is het belangrijk om daarbij zonnebrandlotion te gebruiken. Daarnaast is het aan te raden om beschermende kleding (zoals UV-kleding en hoedjes) te dragen. Houd alle cosmetica, dus ook producten tegen zonnebrand, uit het bereik van kinderen. Neem contact op met een huisarts als er vragen zijn of wanneer medisch advies nodig is.

Bescherming bij het snorkelen

Als je gaat snorkelen, kan het een grotere uitdaging om jezelf te beschermen tegen zonnebrand: je bevindt je dan immers dicht bij het wateroppervlak. Aangezien het zonlicht daarbij wordt weerkaatst loop je meer kans op verbranding, met name op de rug en schouders. Sowieso is het belangrijk om je na het snorkelen of zwemmen opnieuw in te smeren.

Een ander aandachtspunt is dat zonnebrandlotions kwetsbare koraalriffen kunnen aantasten. In deze situatie zou je een UV-shirt kunnen overwegen; als extra bescherming voor jezelf én de leefomgeving. De producten van Alphanova Sun zijn vegan. Dit merk kan worden gebruikt in het water, zonder dat milieu, koraalriffen, vissen en/of schaaldieren worden aangetast.

Foto credits:
Foto: Shutterstock

Zoeken in de website

Gevonden: