Hoe kun je het beste rekening houden met de zonkracht?

De UV-index is een manier om de hoeveelheid zonkracht in kaart te brengen. Bij een hoge UV-index loop je meer kans op verbranding door de zon: soms zelfs al na tien minuten. Hoe kun je het beste rekening houden met de zonkracht?

DE KRACHT VAN ZONLICHT

De UV-index geeft aan hoeveel ultraviolette straling de aarde bereikt. In Nederland kan deze waarde variëren van 1 (heel weinig) tot 8. Bij zonkracht 7-8 kun je binnen een kwartier verbranden als je de huid niet beschermt. In het buitenland kan de UV-index hoger zijn; bijvoorbeeld 10 in Frankrijk en Spanje of zelfs 14-15 in Australië.

Bij een UV-index van 5 of 6 verbrand je snel

Volgens het KNMI neemt het UV-zonlicht toe als de zon hoger staat. Dat houdt in dat de UV-index in ons land vooral in de zomermaanden hoog kan uitvallen. Maar let op: ook als het koel is, kan een zonnige dag veel zonkracht opleveren. Volgens het KWF kun je bij een zonkracht van 5-6 al binnen twintig minuten verbranden.

Verder is de zonkracht afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • de hoeveelheid ozon in de atmosfeer;
  • bewolking: wolken kunnen zonlicht tegenhouden of juist zonlicht terugkaatsen waardoor de zonkracht juist toeneemt;
  • fijnstof: bij een schonere lucht is er meer zonkracht;
  • terugkaatsing: bij het water, zand of in een sneeuwgebied is de zonkracht hoger dan bijvoorbeeld in een bos of stad.

Bij een UV-index van 1-2 kan de onbeschermde huid na ongeveer 50-100 minuten rood worden. Bij een zwakke zonkracht (UV-index 3 en 4) kun je na zo'n 25-30 minuten verbranden.

Wat kun je doen om verbranding door de zon te voorkomen?

Als je teveel wordt blootgesteld aan UV-licht kun je verbranden. Of je snel verbrandt (of juist niet) hangt uiteraard ook af van het huidtype en omstandigheden. Het is daarom aan te raden om de actuele UV-index goed in de gaten te houden.

Vooral tijdens de zomermaanden moet je oppassen. In Nederland is dan de hoeveelheid UV-zonlicht het sterkst rond half twee in de middag. Het is belangrijk om tussen 12.00 en 15.00 de schaduw op te zoeken.

Verder is het belangrijk om regelmatig een lotion, crème of spray tegen zonnebrand te gebruiken; begin daarmee voordat je de zon ingaat (een half uur van tevoren). Zorg ervoor dat je iedere twee uur een zonnebrandproduct aanbrengt. Bekijk ook deze tips om de huid te beschermen tegen de invloed van de zon.

Foto credits:
Foto: rocharibeiro/ Depositphotos.com

Zoeken in de website

Gevonden: